FACS

FACIAL ACTION CODING SYSTEM

Spreekt jouw gezicht boekdelen? Met Facial Coding brengen we jouw (en andermans) gezichtsuitdrukkingen in kaart. Facial Coding is de wetenschappelijke manier om gezichtsuitdrukkingen van mensen te analyseren.

Dit gebeurt aan de hand van de gezichtsspieren die daarvoor worden gebruikt. Van daaruit kunnen tevens de emoties worden achterhaald. Het Facial Action Coding System (FACS) is ontwikkeld door Paul Ekman en Wallace Friesen. Het systeem is gebaseerd op twee belangrijke pijlers:

  1. Emotionele gezichtsexpressies zijn universeel;
  2. Gezichtsuitdrukkingen ontstaan spontaan uit onbewuste processen.

Met FACS en Analytic Facial Coding (AFC) maken we het mogelijk om bijvoorbeeld de werking van advertenties te testen, de perceptie van mensen te meten, misleiding waar te nemen of winkelinrichtingen te optimaliseren. Lees hieronder meer over de theorie achter FACS en AFC en ontdek wat we voor jou kunnen betekenen.

DE TRAINING HELPT JE…

Inzicht te krijgen in je eigen werk- en communicatiestijl

Om je gesprekspartner sneller te begrijpen

Op een wetenschappelijke manier emoties te leren herkennen

HET ONTSTAAN VAN FACS

De evolutiedeskundige Charles Darwin ontdekte dat gezichtsuitdrukkingen die samenhangen met emoties bij alle hogere primaten aangeboren zijn. De Amerikaanse psycholoog Paul Ekman onderzocht Darwin’s bevindingen en ontdekte dat gezichtsuitdrukkingen niet alleen universeel zijn, maar ook uniform in verschijningsvorm. David Matsumoto, een andere prominente onderzoeker in het veld van gezichtsexpressies, ontdekte zelfs dat mensen die blind geboren zijn dezelfde gezichtsuitdrukkingen en emotionele expressies hebben als ieder ander mens.

Ekman deed een deel van zijn onderzoek in Papua Nieuw Guinea, bij de South Foré stam. Een groep mensen die nog nooit was blootgesteld aan personen of invloeden uit de Westerse wereld. Ekman ontdekte dat de stamleden gezichtsuitdrukkingen op precies dezelfde manier gebruikten als ieder ander mens. Ekman benoemde uiteindelijk 43 gezichtsspieren die samen zo’n 10.000 gezichtsuitdrukkingen kunnen vormen. Het merendeel van deze uitdrukkingen heeft geen relevante betekenis. Echter zo’n 3.400 gezichtsuitdrukkingen kunnen worden verbonden aan relevante emotionele informatie.
De meeste gezichtsspieren zijn in ‘Action Units’ verdeeld. Samen vertegenwoordigen zij de expressies die zijn gebaseerd op de volgende 7 universele emoties:

  • Boosheid
  • Afkeer
  • Angst
  • Verdriet
  • Verbazing
  • Minachting
  • Blijdschap

Ekman en Friesen noemden dit systeem het FACS (Facial Action Coding System).

ANALYTIC FACIAL CODING

Analytic Facial Coding (AFC) is een methode die FACS gebruikt om de 7 basisemoties van de mens te observeren, in kaart te brengen, te coderen en betekenis te geven. Deze aan emotie gerelateerde gezichtsuitdrukkingen worden onbewust aangestuurd. Ze zijn daarom een betrouwbaar instrument om tot relevante informatie te komen.

Hierdoor kan de emotie achter de gezichtsexpressie herkend worden (is iemand verdrietig, boos, blij of voelt diegene een andere emotie?).

Dit geldt niet alleen voor macro (grote en langdurige) en micro (zeer korte) expressies, maar ook voor subtiele expressies, die met een lagere intensiteit of maar in een gedeelte van het gezicht te zien zijn. Subtiele expressies geven aan dat de emotie minder sterk gevoeld wordt of dat deze pas net in opkomst is. Een getrainde AFC specialist kan deze subtiele maar veelzeggende signalen oppikken. De emotie kan niet alleen herkend worden, maar er kan ook worden geregistreerd wanneer de emotie begon en wanneer deze het sterkst was. Er kan dus precies gezien worden met welke emotie en hoe sterk iemand op bepaalde externe informatie reageert. Dit geeft veel informatie over hoe een reclame of product wel of niet in de smaak valt bij mensen.

Yann Van den Branden, Rob Kamps en Yoni Van den Branden  zijn internationaal gecertifieerde FACS coders.  Met veel enthousiasme spreken ze over de kleinste bewegingen in het gelaat en de betekenis hiervan. Wie houdt zijn gelaat nog in de juiste plooi?

Yann en Rob behaalden bovendien hun Master diploma Msc Emotion, credibility and deception detection (ECD) aan de Universiteit van Central Lancashire – Preston, United Kingdom.
De skills die ze er zich hier eigen maakten, passen ze toe in elke coaching. Dit geeft een extra dimensie aan de kennisoverdracht.

Contacteer ons

Is deze training iets voor u of uw organisatie?
Contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie of een op maat gemaakte offerte. Laat zeker uw contactgegevens achter zodat wij u kunnen contacteren.

Twijfelt u nog? Wij komen graag bij u langs voor meer informatie.